Prawie 11 miesięcy panuje cisza w temacie. Przez ten rok browary regionalne stały się bardziej popularne, ich produkty zdobywają coraz więcej zwolenników.Otwierane jest w Polsce sporo specjalistycznych sklepów piwnych oferujących szeroką gamę piw z małych browarów, duże markety także rozszerzają oferty. Również piwa z Grybowa stają się coraz bardziej rozpoznawalne, zyskują nowych zwolenników- przynajmniej niektóre z nich- w rejonach odległych od Grybowa. W związku z powyższym informuję: - wszystkich smakoszy preferujących piwa z małych, lokalnych browarów, a zwłaszcza z Grybowa, - którzy w bliskiej lub dalszej przyszłości zawitają na Pomorze Środkowe (a do letniego sezonu już tylko trzy miesiące), że trafiłem w Ustce (główna ulica) na sklep "Bzyk- Piwa Regionalne" oferujący piwa z ponad 20 małych browarów. Oferta uzupełniona produktami dużych molochów piwnych + zagranica. Grybów reprezentowało 5 piw. Również w Słupsku istnieje specjalistyczny sklep "Browarium", oferował, gdy go odwiedziłem 7 piw z Grybowa. Poza tym w Leclercu trafiłem na 6 piw z tego browaru. Nie rozdrabniając się, gdzie, które były dostępne, zaopatrzyłem się w 11 produktów z Grybowa. Czyli- nieźle. 1.Góralskie. 4.7% alk., 10 Blg. 2.Lach.- mocne 6,8%, 14. 3.Bock. 8,1%, 17! 4.Pilsweizer Trzcinowe- słodowe. 4,5%, Blg?, (tylko w Ustce). 5. Grybów Premium, 5,7%, 12. 6.Premium Export. 4,7%, 10. 7.Premium Exklusive. 5,7%, 12. 8.Góralskie- Krzepkie. 7,6%, 15. 9.Strong Export. 6,8%, 14. 10.Pilsweizer Aloese- curacao. 4,5%, (?). 11. Szwejkowe. 6,8%, 14. Wszystkie pasteryzowane, butelki bez zwrotne. Dwa tygodnie zajęło mi smakowanie i ocenienie wszystkich. Tak długo, bo nie chciałem, aby moje oceny były zafałszowane, bo inaczej smakuje pierwsze piwo wypite w danym dniu niż ente. Każdą, codzienną degustację zaczynałem innym piwem, do niektórych wracałem, nawet kilka razy. Po takim czasie mogę je subiektywnie ocenić. Nie będę każdego osobno oceniał pod względem smaku, goryczki, barwy, piany itp. Przedstawię ocenę kompleksową.
Negatywnie oceniam: Góralskie- nie ma charakteru, jakby za cienkie, nie smakowało mi. Może trafiłem na lipną partię, kiedyś jeszcze spróbuję. Aloesowe i Szwejkowe- nie przepadam za takimi smakowymi, a piłem już smaczniejsze tego rodzaju. Bock- zbyt mocne, czuć jakoś alkoholem, można wypić okazjonalnie jedno. Góralskie Krzepkie- jasne mocne, pijałem lepsze. Można wypić max. 2, po trzech nie smakuje i boli mnie głowa. Strong Export- parametry takie jak Lach, ale jakoś mniej mi podchodziło, nie wiem dlaczego. Pozytywnie: Lach - moje smaki, można przy nim trochę posiedzieć. Trzcinowe- wyjątkowo smakowało mojej żonie. Ja oceniam jako przyzwoite i do towarzystwa chętnie wypiję. Takie mam żonie serwować , zwłaszcza podczas pobytów w BN. Ale niby już nie można go zamówić, nie wiem, czy to schyłkowe, czy super nowość, bo na stronie browaru nic nie znalazłem. Premium Exklusive, Premium Export- te będę zamawiał, gdy będę miał wybór. Grybów Premium- też niezłe, alternatywa dla dwóch wyżej wymienionych. To moje subiektywne oceny. Pierwszy raz publicznie oceniam piwo i nie wszyscy muszą z nimi zgadzać się. Ceny: najdrożej zapłaciłem za Trzcinowe- w Ustce 5,35zł. Premium (3) kształtowały się od 3,19 d0 3,59zł. Myślę, że bliżej browaru jest taniej. Wypiłem też chwalone, również na forum, Ciechan Miodowe. Dla mnie- nic rewelacyjnego. Kwestia gustu.
A teraz: psssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssy. Bul,bul,bul,bul,bul,bul,bul,bul, jeszcze trochę po brzeg , bul bul,bul. No i teraz: gul,gul,gul,gul,gul.
|