Sercu bliski Beskid Niski

Forum portalu www.beskid-niski.pl
Dzisiaj jest 19-09-2019 09:56

Strefa czasowa UTC+01:00




Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 106 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 14 5 6 7 8 Następna
Autor Wiadomość
Post: 29-12-2011 19:17 
Offline

Rejestracja: 07-11-2009 18:57
Posty: 1767
A ja tymczasem podaję przepis na kwasówkę (kysełycia) pochodzący z Huzeli.
Składniki: wywar z kości wołowych, kwas z kiszonej kapusty (ok. 1 l), kilka suszonych grzybów ugotowanych i posiekanych.
Przyrządzenie: Kwas z kapusty wlać do wywaru z kości, dolać wywar z grzybów oraz posiekane grzybki i zagotować. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Podbić śmietaną z mąką i ponownie zagotować. Podawać z gotowanymi ziemniakami, jajkiem lub kaszą.


Na górę
Post: 29-12-2011 19:27 
Offline
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 14-10-2005 15:43
Posty: 1692
Lokalizacja: Biecz
Kysełycia - jak piszesz, nie jest żadnym wywarem z kapustą tylko postnym żurem na mące owsianej.

_________________
Na cmentarzu czujesz, że żyjesz
http://www.youtube.com/watch?v=dbP1e4Sw ... re=related


Na górę
Post: 29-12-2011 19:56 
Offline

Rejestracja: 07-11-2009 18:57
Posty: 1767
Jarku, być może, ale ja ten przepis dosłownie przepisałem z jednej z publikacji, którą posiadam. I jak wynika z informacji zamieszczonej-i przeze mnie podanej-przepis jest z Huzeli. Nie biorę za niego żadnej odpowiedzialności. Dla mnie może to być kapuśniak, ale nazwę przytoczyłem wiernie. W wersji słowackiej brzmi: Kysla polievka s hubami (kvasovka, kysełica), choć ta druga nazwa w nawiasie to pewnie nie po słowacku, bo wprawdzie żaden ze mnie znawca języka słowackiego, mimo, że potrafię się z nimi neźle dogadywać, lecz pewnie "ł" to oni w swym języku nie mają. Lukov z ładną cerkiewką (polecam) to po naszemu Łuków, więc chyba jednak tego "ł" nie ma.


Na górę
Post: 29-12-2011 20:29 
Offline
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 14-10-2005 15:43
Posty: 1692
Lokalizacja: Biecz
zwał jak zwał ale kwaśnicy z grzybami by zjadł :D

w temacie:

Rodzaje dań wigilijnych zależały od zamożności gospodarzy. Do najczęściej spotykanych należały: barszcz z ćwikły z fasolą, kapusta kraszona olejem i doprawiona pieprzem i grzybami, kapusta z grochem lub fasolą, kluski (hauski) robione czasami ze śliwkami lub makiem, rzezańce (makaron) z makiem. W niektórych domach spotykano pstrąga smarzonego z kapustą kiszoną, żur z szuszonych sliwek gotowanych na wodzie zatrzepanych mąką oraz grzyby. Do potraw stawiano na stole kompot z dzikich jabłek i śliwek. Potrawy były postne, maszczone jedynie olejem lnianym.

B. Bafia, Tradycje żywieniowe górali tatrzańskich [w:] Watra nr 5, Kraków 1983, s. 109

_________________
Na cmentarzu czujesz, że żyjesz
http://www.youtube.com/watch?v=dbP1e4Sw ... re=related


Na górę
Post: 29-12-2011 20:35 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10-11-2010 09:26
Posty: 1007
Lokalizacja: Bieszczady
jarek surowiczny pisze:
Kysełycia - jak piszesz, nie jest żadnym wywarem z kapustą tylko postnym żurem na mące owsianej.

Kysełycia, wrrr nie cierpię, to kwasówka zarzucona mąką owsianą. :lol:


Na górę
Post: 30-12-2011 07:34 
Offline

Rejestracja: 07-11-2009 18:57
Posty: 1767
Przy przepisie na "kysełycię" nie podawałem, że to jest danie wigilijne.


Na górę
Post: 30-12-2011 14:42 
Offline

Rejestracja: 07-11-2009 18:57
Posty: 1767
Studiuję przepisy z pogranicza i natknąłem się na "bigos po jałowsku". Nie jest jałowy ale z Jałowego.
Składniki: 2 kg cebuli, 2-3 papryki czerwone, 80 dkg kiełbasy albo boczku wędzonego, 2 średnie porcje przecieru pomidorowego, tłuszcz do smażenia, sól, pieprz, liść laurowy, 4-5 ziarenek ziela angielskiego, czerwona fasola.
Sposób sporządzenia: Cebulę obrać, paprykę wypłukać i oczyścić. Warzywa pokroić w podłużne paski i dusić na patelni z dodatkiem tłuszczu. Kiełbasę pokroić w kostkę i na osobnej patelni podsmażyć na rumiany kolor, dodać cebuli. Bigos dusić na wolnym ogniu, z umiarem podlewając wodą, na koniec dodać przecier pomidorowy, przyprawy, śmietanę celem zagęszczenia potrawy. Dusić jeszcze 5-10 min.
P.S. Mocno się zdziwiłem czytając ten przepis. Bigos bez kapusty, za to 2 kg cebuli? Chyba tego nie wypróbuję. Następnym razem podam przepis na "swój" bigos.


Na górę
Post: 30-12-2011 21:56 
Offline
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 14-10-2005 15:43
Posty: 1692
Lokalizacja: Biecz
leczo :)

_________________
Na cmentarzu czujesz, że żyjesz
http://www.youtube.com/watch?v=dbP1e4Sw ... re=related


Na górę
Post: 31-12-2011 12:58 
Offline

Rejestracja: 07-12-2006 11:02
Posty: 117
Lucyno, gwarantuję Ci, że nigdy nie jadłaś łemkowskiej kieselyci, bo zmieniła byś zdanie.

_________________
romaszka


Na górę
Post: 31-12-2011 16:08 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10-11-2010 09:26
Posty: 1007
Lokalizacja: Bieszczady
Raz jadłam kysełycie w Lutowiskach na jakimś szkoleniu. To była ziemniaki zalane kwasówką zaciągniętą mąką owsianą, prawie postna z jakimś olejem.


Na górę
Post: 31-12-2011 19:32 
Offline

Rejestracja: 07-11-2009 18:57
Posty: 1767
A oot następny przepis. Tym razem "łewesz".
Składniki: 1 l wody, 1/2 kg ziemniaków, 1 marchew, 1 pietruszka starta na tarce, 1 łyżka mąki, 1 cebula, 1 liść laurowy, 1/2 łyżeczki pieprzu.
Sposób przyrządzenia: W posolonej wodzie gotować marchew i pietruszkę, potem dodać pokrojone ziemniaki. Przysmażyć na maśle cebulę, dodać 1 łyżkę mąki, rozrzedzić wywarem albo wodą, rozmieszać, żeby nie było grudek, wlać do zupy, dodać liść laurowy, pieprz. Pozostawić, by się trochę podgotowało. Zamiast zasmażki można dodać kwaśnej śmietany.
Odmianą w/w łewesza jest "łewesz z kminkiem". Łewesz z kminkiem gotować jak poprzednio, tylko na początku gotowania dodać czubatą łyżkę kminku.


Na górę
Post: 05-01-2012 20:49 
Offline

Rejestracja: 07-11-2009 18:57
Posty: 1767
Jutro u grekokatolików i prawosławnych wigilia. Przepis, który podaję jest na pewno łemkowski, choć nie wiem, czy to danie jest podawane w wigilię. Jest postne.
Żur (keselycia).
Do 1 litra ciepłej wody dodajemy 2-3 dag drożdzy i 1 l owsianej mąki. Dobrze mieszamy i stawiamy w ciepłym miejscu, żeby spokojnie kisło. Najlepiej zrobić rozczyn wieczorem na rano. Do ukiśniętego rozczynu dodajemy 2 l ciepłej wody, mieszamy i cedzimy przez sitko.
Stawiamy na ogień, żeby się zagotowało (ale bardzo krótko, bo zrzednie). Do smaku dodajemy sól, pieprz, czosnek i kminek. Podajemy z ziemniakami, chlebem jajkiem. Polewamy podsmażoną na maśle cebulą.
P.S. Jarku (surowiczny), to jest zapewne przepis, który Cię ustatysfakcjonuje, bo byłeś łaskaw zwrócić uwagę, iż podany przeze mnie na poprzednich stronach przepis na kwasówkę (kysełycia), nie jest właściwy, gdyż "kysełycia" to żur. Ten przepis, który teraz podałem, to przepis na żur zwany "keselycia". "Kysełycia-kwasówka, keselycia-żur" jest w nazwach pewna różnica.


Na górę
Post: 07-01-2012 10:22 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10-11-2010 09:26
Posty: 1007
Lokalizacja: Bieszczady
Pragnę Wam przedstawić następną książkę kucharską z przepisami regionalnymi będącą wydawnictwem promocyjno-reklamowym. Album z przepisami kulinarnymi jest plonem współpracy Stowarzyszenia Inicjatyw Kulturalno-Ekologicznych "Animare", Gminy Dukla I Akademii Filantropii w Polsce projektu "Warsztaty rękodzielnicze, kuchnia regionalna sposobem na atrakcyjniejszą ofertę agroturystyczną, dłuższy sezon turystyczny."
Jaka jest kuchnia Beskidu Dukielskiego? Oddaję głos Autorce Wstępu "Beskid Dukielski położony w dorzeczu Jasiołki zamieszkiwali oprócz Polaków: Łemkowie, Słowacy, Żydzi. Każda z tych nacji miała odrębne upodobania kulinarne. Elementy tych kuchni wzajemnie przenikały się przez lata tworząc jedną niepowtarzalną kuchnię regionu dukielskiego, należącą do kuchni karpackich. Odnajdujemy niej wpływ kuchni słowackiej, ukraińskiej i węgierskiej, a to z racji przygranicznego położenia jak również ze względu na przebiegający przez te ziemie "Trakt Węgierski" - szlak handlu winem, Kupcy przywozili nie tylko towary, ale także różne nowinki, w tym kulinarne." Książka jest ładnie wydana, twarda okładka, szyta, bogato ilustrowana. Moim zdaniem na miano albumu, którym jest określana przez autorów nie zasługuje.

Spis treści
Wstęp
Kuchnia regionalna Beskidu Dukielskiego
Potrawy

Tytuł: "Kuchnia regionalna Beskidu Dukielskiego"
Redakcja: Krystyna Boczar-Różewicz, Barbara Żwirecka
Wydanie: II
Stron: 78
ISBN: 83-917978-8-X
Wydawca: Gmina Dukla
Dukla 2006

"Żur owsiany - tradycyjny
Przepis przekazały członkinie KGW z Równego

50 dag kości
25 dag włoszczyzny
3 ząbki czosnku
1 szklanka śmietany
1 łyżka mąki
sól pieprz

Sporządzić zakwas owsiany: 1 szklanka razowej mąki owsianej, 3 szklanki przygotowanej wody, skórka z chleba razowego, ząbki czosnku, 1 łyżka soli. Wszystko połączyć, postawić do ukiszenia w ciepłym miejscu przez okres dwóch tygodni.

Sporządzić wywar z kości i jarzyn, dodać 2 szklanki zakwasu, czosnek, sól, pieprz ziołowy. Gdy żur nie jest wystarczająco gęsty, dodać śmietanę połączoną z łyżką mąki pszennej.
---------------------------------------------------------------------
Zamiszka - mamałyga
Przepis przekazała Maria Gocz mieszkanka Zyndranowej

2 litry mleka
6 łyżek mąki kukurydzianej
2 łyżki masła
sól

Na gotujące się mleko, wylewać połączoną z zimną wodą mąkę. Posolić, dobrze wymieszać i gotować około 10 minut na wolnym ogniu - ciągle mieszając, aby potrawa nie przypaliła się. Mamałyga jest gotowa, gdy w czasie mieszania odstaje od dna naczynia. Podajemy ją z ciepłym mlekiem lub roztopionym masłem.
----------------------------------------------------------------------
Cyr ziemniaczany
Przepis kuchni łemkowskiej

1,5 dag ziemniaków
sól

Ziemniaki zetrzeć na tarce. 2/3 masy ziemniaczanej odcisnąć. Formować skubiąc małe kluseczki i natychmiast rzucać na wrzątek. Gotować około 10 minut. Pozostałe 1/3 masy lekko osączyć i wrzucić do gotujących się kluseczek. Gotować około 15 minut. Podawać z mlekiem lub skwarkami i zarumienioną cebulką.
--------------------------------------------------------------------
Kapusta gotowana po dukielsku
(przepis sprzed 1938 roku)
Przepis przekazała Maria Rutkowska mieszkanka Dukli

1 kg kiszonej kapusty, 2 nieduże cebule, 2 łyżki pokrojonej słoniny lub masła z olejem słonecznikowym

Kapusta winna być z beczki, ukiszona domowym sposobem (do kiszenia dawano sól, listek laurowy, kminek, kilka sztuk ziela angielskiego oraz czarnego pierzu). Wyjąc kapustę z beczki, opłukać, zalać wodą, wkroić niedużą cebulę, gotować na wolnym ogniu. Na patelni wytopić pokrojoną słoninę lub zastąpić ją masłem z olejem słonecznikowym, zarumienić cebulę, zasmażyć na złoty kolor mąkę. Rozprowadzić zasmażkę małą ilością wody i wlać do gotującej się kapusty. Przyprawić do smaku i ponownie zagotować pod przykryciem. Podawać do kotletów panierowanych lub gulaszu wieprzowego.
---------------------------------------------------------------------
Mastywo - sos z suszonych grzybów
Przepis przekazała Maria Gocz mieszkanka Zyndranowej
1 szklanka suszonych grzybów,
1 cebula, 2 łyżki oleju,
2 łyżki mąki,
3 ząbki czosnku,
1 liść laurowy,
sól

Wykonanie: Suszone grzyby umyć w letniej wodzie, moczyć na około 5 godzin. Odcedzić z wody, posiekać na drobne kawałki lub zmielić w maszynce. Zalać grzyby wodą w której się moczyły i gotować do miękkości. Na oleju podsmażyć cebulę, dodać mąką, zasmażyć na złoty kolor. Rozprowadzić zasmażkę niewielką ilością płynu i wlać do grzybów. Pod koniec gotowania sosu dodajemy liść laurowy oraz kilka ząbków czosnku. Zamiast zasmażką, grzyby można zagęścić śmietaną. Sos nalewamy do glinianych miseczek, podając go z chlebem lub ziemniakami. Potrawę można sporządzić, także z grzybów świeżych."


Na górę
Post: 05-04-2012 19:34 
Offline

Rejestracja: 07-11-2009 18:57
Posty: 1767
Wielkanoc tuż, tuż, więc prezentuję przepis na babę wielkanocną parzoną.
70 dag mąki, 15 dag masła, 20 dag cukru, 10 dag drożdży, 7 żółtek, 1 szklanka mleka, szczypta soli, cukier waniliowy, rodzynki.
Mleko zagotować i zaparzyć nim tyle mąki, by powstała masa gęstości śmietany. Dokładnie rozetrzeć grudki, dodać drożdże, łyżkę cukru, sól, pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Żółtka z cukrem starannie utrzeć na pulchną masę, dodać do wyrośniętego rozczynu, wsypać przesianą mąkę i dokładnie wyrobić ciasto. Ciasto powinno odchodzić od naczynia. Dodać sklarowane masło, wyrabiać jeszcze 20 min. Wsypać oprószone mąką rodzynki, cukier waniliowy i wszystko wymieszać. Ciasto włożyć do wysmarowanej tłuszczem formy na 1/3 jej wysokości, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia. Wkładać do dobrze nagrzanego piekarnika, gdy baba dwukrotnie zwiększy swoją objętość. Po godzinie wyjąć z piekarnika, polukrować.
Powyższy przepis pochodzi z Beskidu Dukielskiego.


Na górę
Post: 05-04-2012 19:56 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 21-09-2004 09:16
Posty: 211
Lokalizacja: Chorzów
stary zakapior pisze:
Jutro u grekokatolików i prawosławnych wigilia. Przepis, który podaję jest na pewno łemkowski, choć nie wiem, czy to danie jest podawane w wigilię. Jest postne.
Żur (keselycia).
Do 1 litra ciepłej wody dodajemy 2-3 dag drożdzy i 1 l owsianej mąki. Dobrze mieszamy i stawiamy w ciepłym miejscu, żeby spokojnie kisło. Najlepiej zrobić rozczyn wieczorem na rano. Do ukiśniętego rozczynu dodajemy 2 l ciepłej wody, mieszamy i cedzimy przez sitko.
Stawiamy na ogień, żeby się zagotowało (ale bardzo krótko, bo zrzednie). Do smaku dodajemy sól, pieprz, czosnek i kminek. Podajemy z ziemniakami, chlebem jajkiem. Polewamy podsmażoną na maśle cebulą.
P.S. Jarku (surowiczny), to jest zapewne przepis, który Cię ustatysfakcjonuje, bo byłeś łaskaw zwrócić uwagę, iż podany przeze mnie na poprzednich stronach przepis na kwasówkę (kysełycia), nie jest właściwy, gdyż "kysełycia" to żur. Ten przepis, który teraz podałem, to przepis na żur zwany "keselycia". "Kysełycia-kwasówka, keselycia-żur" jest w nazwach pewna różnica.


Jadłam tą potrawę, zrobiła ją koleżanka na jedno z naszych spotkań w chatce w Lachowicach (Mikołajki Łemkowskie).
Z braku w sklepach mąki owsianej nastawiła do kiszenia płatki owsiane (normalnie jak na żur), do zupy dodaliśmy - czosnek, skwarki z wędzonej słoniny oraz bezpośrednio przed podaniem świeżo ugotowane ziemniaki.
Wyszło przepyszne, a było tej zupy ze 30 litrów dla około 40 osób.


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 106 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 14 5 6 7 8 Następna

Strefa czasowa UTC+01:00


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Polski pakiet językowy dostarcza Zespół Olympus.pl