|
O północnych granicach Beskidu Niskiego na forum już sporo dyskutowano. Na znacznym odcinku BN na północy graniczy z Pogórzem Ciężkowickim. Często przemierzam te graniczne rewiry i zdarza mi się korzystać z map wydawnictwa Compass obejmujących te tereny. Przyglądając się tym mapą zauważyłem, że północny zasięg mapy BN nie styka się z południowym zasięgiem mapy Pogórza Ciężkowickiego (PC). Istnieje pas, którego nie obejmuje mapa BN, ani PC. Na pn.zach. krańcu mapa BN kończy się w Wilczyskach na szerokości geograficznej ok. 49° 40',7" N. Prostopadle na północ od tego miejsca południowy zasięg mapy P.C. kończy północnej części Bobowej, ok. 49° 42′ 8″ N. Brakuje ponad dwóch minut (kątowych)! Podobnie brakuje na wschodnich zasięgach tych map (pn.wch. zasięg mapy BN i pd.wsch. zasięg mapy PC). Tylko współrzędne są nieco przesunięte. Tak powstał obszar "ziemi niczyjej". Przyjmując, że jedna minuta na mapach w skali tych map, czyli 1:50 000, to 1855 metrów, co zgodne jest z info umieszczonej na mapie Compassu BN z roku 2024, to pas terenu między tymi mapami nie ujęty na tych mapach ma szerokość prawie 4 km! Ciągnie się on od zachodu na wschód na długości ponad 40 km. Postanowiłem wypunktować co znajduje się na tym pasie nie objętym mapami. I tak od zachodu: - na mapie PC jest tylko pn. kraniec Bobowej i Łużna, na mapie BN Wilczyska, Polna, Bieśnik, brakuje między nimi Bobowej, Szalowej, Woli Łużańskiej... - na mapie PC są Moszczenica, Kwiatoniowice, Strzeszyn, na mapie BN Gorlice, Kryg, brakuje między nimi Mszanki, Zagórzan, Klęczan, Libuszy... - na mapie PC są Biecz, Harklowa, Osobnica Dolna, na mapie BN m.in. Lipniki, Duląbka, na mapach brakuje Libuszy Wójtowej, Pagorzyny... - na mapie PC jest Jasło oraz teren od Jasła na południe po Żółków, mapa BN sięga po Załęże, Świerchową, - na pasie między mapami leżą główna część Osobnicy, Dębowiec, Majscowa... Dużo terenu brakuje, a nie wszystkie brakujące miejsca wymieniłem. Wiele z nich jest znanych, ważnych dla Miłośników BN i Pogórzy.
Mapy te powinny się stykać lub częściowo na siebie zachodzić, jak jest na innych mapach, również wydawnictwa Compass, na przykład mapy Pogórzy Ciężkowickiego i Rożnowskiego.
|