Sercu bliski Beskid Niski

Forum portalu www.beskid-niski.pl
Dzisiaj jest 11-11-2025 06:10

Strefa czasowa UTC+01:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 15 ] 
Autor Wiadomość
Awatar użytkownika

Impreza tuż za miedzą Beskidu Niskiego, na terenie Bieszczad. Temat związany jednak jak najbardziej również z Beskidem Niskim (czasem mam wrażenie, że w BN łatwiej usłyszeć odgłos pracującej piły mechanicznej niż spotkać na szlaku turystę :lol: ).

"Jak ściąć drzewo by spadło w wyznaczonym miejscu co do centymetra? – to umiejętność, którą prezentowało większość drwali startujących w 13. Otwartych Mistrzostwach Operatorów Pilarek. Zawody rozegrano w Nowym Łupkowie w gminie Komańcza. Były etapem kwalifikacji drwali do Mistrzostw Polski.

Ścinka i obalanie drzew na dokładność to koronna konkurencja zawodów drwali. Wprawne działanie pilarza powoduje, że kilkunastometrowa kłoda drewna opada dokładnie w miejsce określone przez zawodnika. Liczy się nie lada precyzja i doświadczenie by trafić w palik centralny. Są też punkty karne, na przykład za niezachowanie bezpieczeństwa pracy bądź przekroczenie limitu trzech minut na ścięcie drzewa. Innymi konkurencjami zawodów drwali była przerzynka kłód na dokładność, okrzesywanie oraz zmiana łańcucha w pilarce. Zawody promowały też profesję drwala.

W stawce 16 zawodników najwięcej punktów zebrał Kamil Szarmach i wygrał z konkurencją. Zawody drwali wpisały się na stałe w „Dni Nowego Łupkowa”. To rozrastająca się impreza na którą uczestników dowoził specjalny pociąg retro relacji Rzeszów – Łupków.

W Nowym Łupkowie, na pasażerów czekały dziesiątki atrakcji, które były na wyciągnięcie ręki. Na przykład można było sięgnąć po voucher z pobytem na Węgrzech, wspinając się na drewniany słup. Można było uczestniczyć w rajdzie rowerowym bądź zawodach biegowych, a wieczorem w zabawie przy muzyce."

https://rzeszow.tvp.pl/87919825/otwarte ... m-lupkowie

To teraz pora na refleksję. Mam propozycję - można urządzić jeszcze Mistrzostwa w Rozjeżdżaniu przez Drwali Szlaków Turystycznych w Lasach. Skoro pod podanym wyżej linkiem można przeczytać, że na mistrzostwach w "Nowym Łupkowie, na pasażerów czekały dziesiątki atrakcji, które były na wyciągnięcie ręki. Na przykład można było sięgnąć po voucher z pobytem na Węgrzech, wspinając się na drewniany słup. Można było uczestniczyć w rajdzie rowerowym bądź zawodach biegowych, a wieczorem w zabawie przy muzyce.", to jedną z atrakcji mistrzostw w rozjeżdżaniu szlaków będzie chodzenie nimi (najlepiej, gdy są rozmokłe po deszczu). Wchodzić stromym stokiem rozjechaną drogą z błotem do pół łydki czy schodzenie drogą w takim stanie będzie urozmaiceniem i przyjemnością oraz wabikiem na turystów w rejony stałego operowania drwali. A jak któryś turysta zaliczy glebę w błocie, śmiechu wśród licznie zgromadzonej publiki będzie na pewno co niemiara...
Podczas mojej niedawnej wędrówki podchodziłem od strony Wisłoczka na szczyt Jawornika szlakiem Jaga-Kora. Było to nazajutrz po potężnej ulewie/nawałnicy (uciekałem 7 lipca przed burzą, czy raczej - ścigałem się z nią, kto będzie pierwszy w bazie namiotowej w Wisłoczku; wygrałem ten wyścig :mrgreen: ). Drogą ewidentnie jeździł ciężki sprzęt leśny. Powiem tak - po deszczu i bez kijów trekingowych po prostu bym tamtędy nie przeszedł (jakiś cudem z całym moim plecakiem nie zaliczyłem gleby na podejściu, ale nie wyobrażałem sobie schodzenia tamtędy - to byłby błyskawiczny zjazd :roll: ). Błoto tak oblepiło mi buty, że wyglądały jak obraz wyjęty ze wspomnień żołnierzy z Wielkiej Wojny opisujących sytuację w okopach we Francji :evil: Ja wszystko rozumiem - też mam w domu meble i panele podłogowe i wiem, że drewno na nie trzeba pozyskać. Ale ludzie - miejmy umiar. Czy zawsze ci pilarze muszą rozjeżdżać akurat turystyczne szlaki i tamtędy targać kłody :?: :!: :twisted:

ales ty biedny
moze polaz se po betonowych deptakach
albo jeszcze inaczej
zglos pomysl do jakiejs unijnej komisji o dotacje na wybetonowanie szlakow

Awatar użytkownika

mazeno pisze:
ales ty biedny
moze polaz se po betonowych deptakach
albo jeszcze inaczej
zglos pomysl do jakiejs unijnej komisji o dotacje na wybetonowanie szlakow

Jak będę chciał poznać Twoją opinię na jakiś temat, to spytam. Bywaj!

no wlasnie spytales
i natlukles tych emotkow na koniec ze glowa mala

ty sie bidoku martwisz o swoje ublocone dla przyjemnosci buciki
a chlopy na zycie probuja zarobic ciezka praca
klaniajcie sie w pas bo lojten na wycieczke idzie

wiesz co to ciezka praca?
no tak
niby skad

Awatar użytkownika

Mazeno - masz ewidentnie problem. Już Ci radziłem - idź do psychologa. Niestety, nie skorzystałeś i się męczysz. Nic na to nie poradzę.

PS Przy okazji - gratuluję refleksu. 70 dni po zamieszczeniu posta. Następnym razem poczekaj tak z pół roku. A może wróciłeś z jednej z tych swoich słynnych wypraw, które tylko przez przeoczenie kronikarzy nie zostały zaliczone do Wielkich Odkryć Geograficznych :?:

zgadles
wrocilem
/jakbym chcial do kronik to bym fejsy zakladal, ale na uj mi propagacja miejsc, ktorych jeszcze lojteny w ubloconych bucikach nie zabetonowaly/
i co widze
zylion postow lojtena
glownie cytaty z sieci
i to ja mam problem hehe

az sie prosisz
no to masz

a psychologia to zwykla szarlataneria
ty sie wez do pracy rzetelnej jakies
a nie psychologuj

Awatar użytkownika

...pax et concordia.

Nie są to łatwe sprawy.
W zasadzie lasów w Polszcze nienie nie masz; jeno ogrody.
Coś tam się przycina, coś tam rośnie (tak jak trzeba lub nie za bardzo); kornik się lęgnie tu-i-ówdzie, oraz niedźwieź zachodzi. Albo nie.

Lasy Państwowe (ALP) wycinają i sadzą.
Zważcie - Beskidzcy Koledzy i Koleżanki - że przed 1947 lasów było tam tyle, co nic.
Później wyrosły.
Nie zawsze takiem jak trzeba.

Ale rosną dalej i złe nie są.
Mnie te lasy się podobają. "Drogi" leśnie - mniej, ale bądźmy wyrozumiali; to jedyny znaczący pracodawca w okolicy, poza tzwa. administracją państwową, sklepami spozywczymi i związkami wynaniowymi.

Niegże se tam zatem coś czasm wytną. Aby potem odrosło. A odrasta więcej, jak wycinają.

Mnie to dziwi jedno - skoro to co wyrosło nie jest lasem a hodowlą, to skąd ta nagonka na LP, by ich nie wycinali?

nic nie boj
germancy przejma lp to skonczy sie nagonka

Nie wiem czy groźniejsi ci, którzy chcą przejąć LP (jak dla mnie - wyimaginowani), czy ci, którzy chcą utworzenia parku sięgającego od Komańczy do Krynicy, od granicy do drogi DK28...

a jak sadzisz po co taki park
zeby nie wycinac
jeszcze nie teraz

a co do wyimaginowanych to siegnij pamiecia 3 dekady wstecz
stocznie kopalnie przemysl chemiczny /np police/ spozywczy /np winiary wedel/ ba nawet czolgi i samoloty produkowalismy
nawet ursus juz nie nasz tylko ukrainski i nagle jakims cudem dochodowy w ciagu kilku miesiecy
z wielkich polskich przedsiebiorstw do rozgrabienia zostaly wody i lasy
takzeten jak to mawia mlodziez

Zawsze można tak tłumaczyć, że niby chcą zakazu wycinania teraz.
A mnie to wygląda na następny pomysł niektórych inteligentnych inaczej miastowych.
Nie znają realiów a łatwo dają się nakręcić oszołomom.
Podobnie jak ostatnia ustawa mająca na celu dobrostan psów - kolejna w tym temacie budząca moje wątpliwości, czy rzeczywiście o ochronę chodzi.
Bo po co psu, takiemu jak mój 15m2 kojca, jak on tam idzie na noc, w dzień biega po działce.
On na tych 4x4m się nie wybiega.
Ale ani słowa nie ma, że trzymanie psa w klitkach w blokowiskach jest złe.

A co do gospodarki - czy górnictwo nadal u nas powinno być dotowane, czy rzeczywiście jego sytuacja jest zła czy to podobnie jak np. z Ursusem? Spisek niemiecki czy prawa gospodarki?

bo zle zwierzaka hodujesz
zamiast zameczac go gonitwami po lesie i katowac kojcem
powinienes traktowac jak psiecko

ciesz sie ze na wsi zyjesz moze tam mniejsza szansa na kapusia
za komuny miejscowy milicjant musial w zgodzie zyc ze swoja wsia zeby mu chalupy nie podpalili
w ogole za komuny jakos mniej kapusiow bylo
i pogarda dla nich byla
tera to sygnalisci
nawet brzmi dosc pozytywnie

ustawy na psy
ustawy na futrzaki
za chwile na kury i krowy
i bedziemy robaki zrec
a nie czekaj
to tez zwierzatko

co do tych miastowych inteligentnych inaczej
wez pod uwage ze grety i inne ostatnie pokolenia
nie robia za frajer
tylko za kase lobbystow
a ujwi co im /lobbystom/ tam tera do lba przyszlo z tymi lasami
biore pod uwage rozne scenariusze

co do gornictwa
u nas zasypuja kopalnie
a w niemczech wydobycie idzie w gore
i to glownie brunatnego
tam sie oplaca a tu nie?
ot ciekawostka taka ekounijna

stocznie tez sie nie oplacaly
nic sie nie oplaca w tym panstwie od 30 lat
lepiej od niemca brac
albo od chinczyka

naukowcy z pan zarabiaja 19 zyla powyzej minimalnej
sprzet popakowany w kartony i nie robi
bo nie ma na rachunki za prad
tak to sie zyje w tym jewrokolchozie

a ty polaczku tepym robolem jeno bedziesz

a tak a'propos lasow ostatnich pokolen i klimatu
https://europeanconservative.com/articl ... for-cop30/
a ty sie martwisz o pare marnych hektarow

lasy sa dla zarzadu
a dla pana jest klimatczendz panie areczku
hehehe

Awatar użytkownika

mazeno pisze:
w ogole za komuny jakos mniej kapusiow bylo
i pogarda dla nich byla
tera to sygnalisci
nawet brzmi dosc pozytywnie

Uwielbiam te mazenowe mądrości - mające 0 (słownie: zero) pokrycia w faktach.
Złóż pan, panie mazeno, wniosek w IPN i sobie Pan poczytaj donosy z PRL. To się, pan, kurde, zdziwisz, jak to w PRL-u "nie donoszono".
A jak sobie pan już się doedukujesz z "niekablowania" w PRL, to zajrzyj do papierów z epoki wcześniej. Kolega-historyk uświadomił mnie, że w pewnym powiatowym miasteczku (a jakże - na wschodzie RP) lokalna placówka gestapo miała tyle donosów od Polaków, że tłumacz nie wyrabiał się z robotą. Ameno, mazeno. O historii to się pan nie wypowiadaj, bo guzik się na niej znasz. Jeździj sobie po świecie, na zdrowie.

cwoku
naucz sie czytac ze zrozumieniem
wyksztalciuchu jeden

mniej kapusiow =/= nie donoszono

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 15 ] 

Strefa czasowa UTC+01:00