Ostatnio jakoś nie miałem czasu na dłuższe wycieczki, co bardzo nie podobało się mojemu czworonożnemu towarzyszowi wycieczek. Jakieś 2tyg temu ruszyłem się na przełęcz Szklarską i wracając zatrzymałem przy samotnej kapliczce stojącej niedaleko drogi w kierunku Królika. Teraz już nie jest samotna, tuż przy niej w kwietniu zeszłego roku postawiony został krzyż oznaczający mogiłę żołnierza NN. Nic więcej o nim nie wiem, nawet z jakich czasów pochodzi.
Może ktoś ma więcej informacji?
Przy okazji odwiedziłem też cmentarz choleryczny nad Królikiem Polskim. Wracając w grudniu z Jasiela i okolic zauważyłem w Króliku drogowskaz na cmentarz a teraz nadeszła pora, by go odnaleźć. Wpierw przy kościele spytałem przechodzącą kobietę o niego, nakierowała mnie we właściwą stronę i powiedziała, że można pod niego podjechać samochodem. Jednak po ok. 300m droga nie wyglądała na taką, którą dało by się przejechać moim punciakiem
Pozostało walenie z buta, cmentarz jest między Dalnią Górą (631) a Średnim (534), już na stokach tej pierwszej.