Sercu bliski Beskid Niski

Forum portalu www.beskid-niski.pl
Dzisiaj jest 10-07-2025 21:34

Strefa czasowa UTC+01:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 789 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 149 50 51 52 53 Następna
Autor Wiadomość

No, myślałem, że zanajdą się "tancerze do tego kontredanca" wśród Forumowiczó, ale widzę, że duch "Cykora' owładnął Forum. A mnie nadal marzy się upamietnienie tego pięknego przedziału naszej plskiej historii!
Gdzie ci mężczyźni????????????????????????????????????????????????????????
mar-k

Do poprzedniego wpisu: hic mulier!

Awatar użytkownika

W Polsce jest już dostatecznie dużo pomników. Pułaski ma w Beskidzie Niskim przełęcz pod Lackową i niebieski szlak z Grybowa - musi wystarczyć :D

Rzuciło mnie niedawno na wschód od BN, czyli w Bieszczady.
O Konfederatach pamiętałem i powędrowałem na Przełęcz nad Roztokami, aby przejść ścieżkę historyczną "Szaniec Konfederatów Barskich".
To otwarta w 2018 roku ścieżka prowadząca z tej przełęczy na wschód w kierunku Okrąglika.
Chyba na forum cicho o tej ścieżce, żadnych fotek (o ile dokładnie przejrzałem temat). Ścieżka poprowadzona jest wzdłuż wyraźnie widocznych formacji ziemnych z czasów Konfederacji. Składa się z 11 przystanków z tablicami zawierającymi mnóstwo informacji. Każda tablica poświęcona jest oddzielnemu tematowi związanemu z Konfederacją.

Wrzucę parę fotek z tej ścieżki:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

NIE! BO NIE!

Do nagłówka przejdę później. Więc wpierw ukłon dla task’a! Bo widzę, że dla niego z dalekiego Słupska, to rzut beretem! Choć z drugiej strony jest to wołanie na puszczy. Wejść „optycznych” na nasze Forum (KB) od końca marca br. to prawie 1,5 mln – rezultat, MIZERIA!
Ale do rzeczy:
6. lipca 2018 r. pod patronatem Nadleśnictwa Cisna otwarto Ścieżkę historyczną „Szaniec konfederatów barskich” w Roztokach Górnych n. Cisną. Z wielką oprawą, licznymi gośćmi, turystami i wyżerką (bigos, kiełbaski, napoje itp.). Gościła także telewizja z programu „Było... nie minęło” (p. Adam Sikorski) dlatego też sądzę, że gdzieś znajduje się relacja z tego wydarzenia. Przedsięwzięcie zrealizowano
w ramach obchodów 100-lecia odzyskania niepodległości, a sam pomysł powstał dzięki m.in. p. Piotrowi Sadowskiemu, autorowi opracowania historycznego, przy współudziale pp. Michała Filipowicza
i Krzysztofa Bajrasza.
Niedawno, dla upamiętnienia walk konfederatów barskich stoczonych w sierpniu 1770 r. pod Konieczną i Wysową, powstał drugi taki projekt tychże samych autorów.
No właśnie – ale NIE! BO NIE! – bo od razu podniósł się rejwach jak na jarmarku pełnym przekupek. Bo znów konfederaci barscy to kaci i mordercy. Bo znów „Szubieniczny wierch” – zaczynam podejrzewać że powieść ta, w pewnych środowiskach urasta niemal do pisma natchnionego. (!) I tak „w koło Macieju”, bez wskazania jakiegokolwiek podparcia, historycznego źródła! *
A mnie od razu nasuwa się zdanie Józefa Łepkowskiego (późniejszego profesora UJ), zawarte w jego Listach z Galicji (1851 r.): Rzeczy zagmatwane w książkach, a więc podanie co zarówno idzie z ludu do książki, jak i z książki do ludu, także zmąciło w opowiadaniu przeszłości. Dodam jeszcze: nich mi ktoś przedstawi źródła, dokumenty, raporty traktujące choćby o przejawach tego „ludobójstwa”.
Był to czas wojny, krwawej wojny. Ja nie wykluczam, że mogło się zdarzać wykonywanie wyroków, choćby za wysługiwanie się i szpiegostwo na rzecz Moskali.
Bo musiał być to nader częsty proceder, skoro już 4 czerwca 1769 r., w zaraniu konfederackiego związku (Ogniwo), marszałek krakowski (Joachim Czerny-Schwarzenberg), wydał uniwersał: ,,[...]
z takowego gatunku ludzi którykolwiek będzie przyprowadzony do naszego obozu lub komend naszych, bez najmniejszego badania rózgami smagany będzie, a gdy to nie pomoże, surowszej użyjemy kary”. Nic dodać!
A mnie wciąż nurtuje pytanie – a dlaczegóż to nie może być ścieżki historycznej w miejscu tak bardzo zapisanym i okupionym krwią w walce o niepodległość Rzeczypospolitej?
NIE, BO NIE!?
To samo dotyczy niebieskiego szlaku wiodącego z Grybowa do Rzeszowa. Fakt, wytyczony był już dawno, ale jego początkowa część nijak się ma do konfederacji barskiej. W Grybowie znaleźlibyśmy jakieś wzmianki, i tyle. Pozostała beskidzka jego część ociera się zaledwie o pozostałości konfederackie, bo omija Wysowę i okopy na g. Jawor, omija Konieczną, Ożenną (bastion na Czeremsze) i Barwinek (obóz i okopy). Taki był PRL-owski wymóg, by szlaki turystyczne odchodziły od przejść granicznych. Dzisiaj nie ma już tych przeszkód – wyprostować by niebieski szlak, by wiódł przez te ominięte historyczne miejsca, a w każdym z nich widziała by mi się taka prezentacja, jak w Roztokach. To przecież jakże ważny rozdział naszej historii.
I czy nie możemy, u siebie!, w Polsce!, uczcić ten powstańczy zryw, właśnie w ten sposób?
NIE! BO NIE!
Bo jeden pomnik w Krynicy i obecny szlak ma (musi) wystarczyć!
Ile jest w Polsce pomników Kościuszki, Chopina, Grobów Nieznanego Żołnierza itd.? Może wystarczyłoby po jednym, a resztę zlikwidować!?
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------.
*bez cienia złośliwości: Gdy zabraknie historii, zastępują ją bajki. [Monteskiusz]

mar-k

Awatar użytkownika

mar-k pisze:
To samo dotyczy niebieskiego szlaku wiodącego z Grybowa do Rzeszowa. Fakt, wytyczony był już dawno, ale jego początkowa część nijak się ma do konfederacji barskiej. W Grybowie znaleźlibyśmy jakieś wzmianki, i tyle. Pozostała beskidzka jego część ociera się zaledwie o pozostałości konfederackie, bo omija Wysowę i okopy na g. Jawor, omija Konieczną, Ożenną (bastion na Czeremsze) i Barwinek (obóz i okopy). Taki był PRL-owski wymóg, by szlaki turystyczne odchodziły od przejść granicznych. Dzisiaj nie ma już tych przeszkód – wyprostować by niebieski szlak, by wiódł przez te ominięte historyczne miejsca, a w każdym z nich widziała by mi się taka prezentacja, jak w Roztokach. To przecież jakże ważny rozdział naszej historii.

No to do dzieła - załatw formalnie z PTTK zgodę na zmianę przebiegu rzeczonego szlaku, potem pędzel i kubełek z niebieską farbą w dłoń i w terenie robisz nowy przebieg zgodny z Twoimi oczekiwaniami. Równolegle załatwiasz z RDLP zgodę na tablice informacyjne wzorowane na tych bieszczadzkich (których treść sam opracowujesz) - za produkcję i montaż płacisz naturalnie z własnej kieszeni.

Czy jest jakaś obiektywna trudność, która stoi na przeszkodzie wcielenia w życie Twojej wizji?

Jedno jest pewne - pisząc to wszystko tutaj na forum nie zmienisz w żadnym stopniu rzeczywistości. Także do dzieła - będę czekał na informacje o postępach Twoich prac, a jak już wszystko będzie gotowe, to oczywiście zorganizuj stosowną uroczystość otwarcia ("Z wielką oprawą, licznymi gośćmi, turystami i wyżerką (bigos, kiełbaski, napoje itp.)").

Ostatnio zmieniony 08-06-2025 13:33 przez Leuthen, łącznie zmieniany 1 raz.

Leuthen pisze:
Także do dzieła

Obrazek
wyksztalciuch, psiakrew

Awatar użytkownika

O - jak fajnie. Mazeno zgłosił się do pomocy kol. mar-k. We dwóch na pewno pójdzie Wam sprawniej. Jak się rozkręcicie, to kto wie - może nawet uda się Wam zmienić nazwę całego pasma na Beskid Konfederacki :?: :D

i jeszcze czytac ze zrozumieniem nie umi
ale czego ja oczekuje od goscia
co tylko kopi-pejst

Awatar użytkownika

mar-k pisze:
To samo dotyczy niebieskiego szlaku wiodącego z Grybowa do Rzeszowa. Fakt, wytyczony był już dawno, ale jego początkowa część nijak się ma do konfederacji barskiej.
Tak bardziej z kronikarskiego obowiązku uzupełnię, że wspomniany szlak już nie prowadzi do Rzeszowa, lecz do Przylasku (Pogórze Dynowskie). ;)

Awatar użytkownika

mazeno pisze:
i jeszcze czytac ze zrozumieniem nie umi

Cóż poradzę na swoje braki w edukacji :?:

mazeno pisze:
ale czego ja oczekuje od goscia
co tylko kopi-

Wymagałeś ode mnie tak niewiele, a mimo to Cię zawiodłem. Przepraszam.

To może skorzystam z obecności na forum tak lotnego umysłu jak Twój i zapytam, co wg Ciebie można lub powinno się zrobić w temacie konfederacji barskiej w Beskidzie Niskim :?: Z góry dziękuję za odpowiedź.

Leuthen pisze:
Wymagałeś ode mnie tak niewiele, a mimo to Cię zawiodłem. Przepraszam.

klekaj!
a potem wyjdz z piwnicy

Leuthen pisze:
można lub powinno

moszna takze
a powinno tagrze
panie kopi-pejst

Awatar użytkownika

Aha. Czyli pan Tadeusz/Mazeno nie ma problemu z upamiętnieniem Pułaskiego czy konfederatów w Beskidzie Niskim, tylko ma problem ze mną. Służę poradą - problem może rozwiązać psycholog lub psychoterapeuta. Jeśli sprawa jest poważniejsza, to psychiatra. Powodzenia!

problem to ty masz sam ze soba

Awatar użytkownika

mazeno pisze:
problem to ty masz sam ze soba

Że zacytuję Szanownego Kolegę: "wyksztalciuch, psiakrew".

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 789 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 149 50 51 52 53 Następna

Strefa czasowa UTC+01:00